Linuxta Animasyon Yapılır mı?

Started by Nommalorel, Oct 26, 2024, 06:47 PM

Previous topic - Next topic

Nommalorel

Yaklaşık 5 aydır linux öğrenmek için kullandığım ekstra bir laptopum var ve linuxu windows kadar rahat kullanabilecek kadar öğrenmiş bir seviyedeyim şuanda. Yavaş yavaş "Tamamen linuxa geçsem animasyona rahaylıkla devam edebilir miydim?" sorunun cevaplamak adına vakit buldukça denemeler yapıyorum. Buraya da deneyimlerimi burada listelicem
Debian12
Programlar
Opentoonz
Normal kurulum:
Açık ara en rahat inen ve kulanılan programdı. Sudo apt install opentoonz yazarak kolayca kullanabiliyordum ve windowstakinden çok daha stabil çalıştığını rahatlıkla söyleyebilirim. Fakat Bir noktada bilgisayarıma format atmam gerekti ve format attığım gün internet bağlantım olmadığından kurulumum internete bağlanmadan tamamlandı. Bu da bazı şeylere yol açtığından apt paket kurucum problemli çalışmaya başladı ve tam olarak sebebini anlayamadım. Tüm mirrorları denememe rağmen artık sudo apt install opentoonz komutunu yazarak rahatça indiremiyorum.


    Normal kurulum fix:
Bunu uygulayınca opentoonz rahatlıkla tekrar yüklenebildi. Fakat su yazarak root açmam gerekti, bunu da belirteyim.

Debian GNU/Linux
Download PGP signing key package.
wget http://www.deb-multimedia.org/pool/main/d/deb-multimedia-keyring/deb-multimedia-keyring_2016.8.1_all.deb

Install PGP package.
sudo dpkg -i deb-multimedia-keyring_2016.8.1_all.deb

Add repository address to your sources list.
echo "deb http://www.deb-multimedia.org stable main" | sudo tee -a /etc/apt/sources.list Builds for testing and sid also avalaible.

Note

Debian packages avalaible only for amd64, arm64 and i386 architectures.

Install OpenToonz.
sudo apt update && apt install opentoonz opentoonz-data

Flatpak ile kurulum:
Flathuba baktığımda bir flatpak kurulumunun var olduğu yazıyor ancak ben indirmeye çalıştığımda dosyayı bulamadığını söylüyor. Yeniden benim sıkıntılı debian kurulumumdan kaynaklanıyor olabilir.

Snap ile kurulum:
2 Farklı opentoonz dosyası snapte mevcut olarak görünüyor fakat indirdikten sonra ne opentoonz yazarak açabiliyorum ne de snap-store yazarak gui bir snap client ına erişebiliyorum. Yine bende çalışmayan bir durum.

Appimage Moverna ile kurulum:
İnternette arattığımda benzer problemlerden muzdarib olan bir kişi olacak ki Moverna nickli bir kimse kendisi bir opentoonz Appimage'si hazırlamış. Bu appimage opentoonz 1.5 versiyonuna ait bir appimage. Link: https://morevnaproject.org/opentoonz/download/
Bu çözümde opentoonz programı çalışıyor! Fakat tıpkı windows versiyonu gibi biraz dengesiz ve durduk yere crash ediyor.

Virtual Machine ile kurulum:
Bir Windows10 sanal makinesi kullanarak opentoonz programını gayet rahat şekilde indirip, kurup çalıştırabilirsiniz. Fakat tıpkı benim ana makinem olan Windows10 da olduğu gibi bu Windows10 sanal makinesinde de çok hızlı bir şekilde crash veriyor.

Wine ile kurulum:
Programı wine ile kurup gayet rahat çalıştırabiliyorsunuz fakat pencereleme ayarları düzgün çalışmıyor ve grafik tableti de algılamıyor.

Krita
Aşırı basit bir şekilde iniyor ve tamamen sıkıntısız bir şekilde çalışıyor. Fakat ben kritaya alışık değilim. Öğrenmem için biraz vakit harcamam gerekli.
Retas Studio
Wine ile kurulum:
Programı indirdikten sonra wine ile çalıştırarak kuruyorsunuz ve kuruluyor. Program wine ile çalışıyor ve çoğu fonksiyonundan yararlanabiliyorsunuz fakat malesef resim kaydetme gibi en önemli fonksiyonu çalışmıyor...

Virtual Machine ile kurulum:
Bir Windows10 sanal makinesine retas studio kurarsanız gayet rahat çalıştığını göreceksiniz. Daha efektif kullanmak isterseniz WinFSP ve virtiofs programlarını ve driverlerini kurmanız gerekir. Bu sayede linux makineniz ve sanal makineniz arasında klasör paylaşımı yapabilirsiniz.


Grafik Tabletler
Genius ekransız grafik tablet:
Bağlandığı andan itibaren rahat bir şekilde çalışıyor, herhangi bir driver yüklemek gerekmiyor.
Linux Mint 22
Programlar
Opentoonz
Maalesef bu distroda da direkt olarak kuramıyorsunuz, kendi mağazasında yok. Debiandaki kodu yazarak da kurmayı başaramadım malesef.

Distrobox ile kurulum:

İlk önce distrobox'ı kurun:


Daha sonra distrobox kullanarak bir fedore container'ı oluşturun.
Sonrasında ise sudo dnf install opentoonz diyin.
Opentoonz un kurulmasını bekleyin.
Kurulduktan sonra teyit etmek için terminalden çıkış yapmadan önce opentoonz yazıp entere basın ve programın yüklenip yüklenmediğini teyit edin.
Herşey yolunda bir şekilde gittiyse eğer distrobox-export -a opentoonz komutunu kullanın.
Artık terminalden çıkıp rahatlıkla programınızı kullanabilirsiniz.

Krita
Basitçe kuruluyor
Gimp
Basitçe kuruluyor
Spine2D 3.8
Wine ile basitçe çalıştırılıyor.

sudo apt install wine

Klasör içine gidin > Klasör içinde herhangi biryere sağ tıklayın > Open terminal here > sudo wine install.bat > sudo wine Spine.exe

Programınız çalışacaktır.
Grafik Tabletler
Huion Kamvas Pro 13
https://www.huion.com/index.php?m=content&c=index&a=lists&catid=16&myform=1&down_title=kamvas+pro+13 websitesine gittikten sonra tar.xz uzantılı uygun driveri indirin. Daha sonrasında ise buradaki https://www.huion.com/index.php?m=content&c=index&a=manual&id=695 eğitimi takip edin. Kurduktan sonra bilgisayara reset atın rahatlıkla çalışacaktır.

Tek problem kurulum driver'ın tek birşeyi hariç herşeyinin birebir windows ile aynı olması. Bu fark da kalem kalibrasyonu. Maalesef linux versiyonunda bu tabletin driveri bir kalibrasyon ayarına sahip değil, neyseki kurulu olarak gelen kalibrasyon gayet iyi.

Grafik Tabletler Genel
Gimp kullanarak çalışan sanatçılar veya sanat kaynakları
C T


Devamlı olarak güncellenecektir.


Dosyalarıma ulaşmak isterseniz:

Soulseek: ommalorel
GigaTribe: Nommalorel